Word je ontslagen om bedrijfseconomische redenen? Dit moet je weten!

Word je ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen? Dan kan dit een harde klap voor je zijn en krijg je te maken met tal van zaken die je moet regelen. Dit kan wat stress met zich meebrengen. In Nederland ben je als werknemer gelukkig goed beschermd en heb je een aantal rechten waar je aanspraak op kunt maken bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen. Ben je benieuwd welke rechten je hebt bij bedrijfseconomisch ontslag, en waar je verder op moet letten? Lees dan snel verder, want in dit blog lees je alles wat je moet weten over ontslag wegens bedrijfseconomische redenen.

Wat is ontslag om bedrijfseconomische redenen?

Een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen, is een ontslag wat voortkomt uit de financiële situatie van het bedrijf waar je werkt. Als een werkgever je wil ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen, dan moet hiervoor een ontslagvergunning worden aangevraagd bij het UWV. Hierbij moet de werkgever aantonen welke financiële problemen er spelen aan de hand van bewijs en moet er aangetoond worden dat de werkgever de wet- en regelgeving heeft gevolgd bij het selecteren van de werknemer die ontslagen zal worden. Dit moet de werkgever doen aan de hand van het afspiegelingsbeginsel. Ook moet de werkgever aantonen dat het niet mogelijk is om jou als werknemer op een andere manier binnen het bedrijf te plaatsen. Het UWV zal je als werknemer een kopie toesturen van de aanvraag van de ontslagvergunning. Bedrijfseconomische redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Een reorganisatie

  • Vermindering van werk

  • Financiële problemen van de werkgever

  • Verhuizing van het bedrijf

  • Het bedrijf stopt met haar activiteiten

  • Er is sprake van automatisering, waardoor er minder werknemers nodig zijn.

Welke rechten heb je bij ontslag om bedrijfseconomische redenen?

Heeft het UWV de ontslagaanvraag getoetst en een ontslagvergunning afgegeven? Dan moet je werkgever zich altijd houden aan de opzegtermijn die in je arbeidsovereenkomst is opgenomen, waarbij de termijn die de procedure van het aanvragen van het ontslag hiervan afgetrokken mag worden. Wel moet er altijd een opzegtermijn van minimaal één maand overblijven. Per vijf jaar dat je bij het bedrijf in dienst bent, komt er één maand opzegtermijn bij. Zo heb je als werknemer voldoende de tijd om te zoeken naar een eventuele nieuwe baan. Ook heb je recht op een transitievergoeding. Dit is een vergoeding die bij wet is vastgesteld en die aan je betaald moet worden door de werkgever. De hoogte hiervan is afhankelijk van je leeftijd, bruto salaris en het aantal jaren dat je bij de werkgever in dienst bent. Door middel van transitievergoeding berekenen kan er achterhaalt worden wat het bedrag is waar je recht op hebt. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.