Wat is een HDMI-kabel nou precies?

Wist jij dat de HDMI-kabel de displaykabel is die we op dit moment het meest gebruiken? De standaard is door de audio-visuele industrie ontwikkeld om de veelvoud aan verschillende audio- en videokabels te vervangen. Niet alleen is het een audio- en videokabel in één, ook kunnen er andere signalen van het ene apparaat naar het andere worden gestuurd via de kabel. Zo zou je in theorie je Blu-Ray-speler uit kunnen zetten door met de afstandbediening van je TV een signaal naar de TV te sturen. De TV stuurt de opdracht dan via HDMI door naar de Blu-Ray-speler. Misschien niet iets wat je ooit zult gebruiken, maar het geeft wel aan hoe vooruitstrevend en veelzijdig HDMI als standaard is.

Van huiskamer naar boardroom

De kans is dus groot dat je een HDMI-kabel voor het eerst in je huiskamer of die van een vriend tegenkwam in de tijd dat men nog scart-kabels gebruikte. Inmiddels zijn we echter twintig jaar verder en is HDMI niet meer weg te denken. HDMI is nu dé standaard als het gaat om het aansluiten van geluid en video en dan met name beiden tegelijk. Zo kom je, als je bedrijf tenminste niet nog in de vroege naughties verkeert wat betreft ICT-middelen, nu ook HDMI-kabels tegen in de boardroom, waar ze bijvoorbeeld worden gebruikt om laptops aan beamers aan te sluiten.

Klaar voor de toekomst

Hoewel de standaard dus al twinitg jaar bestaat, zou je met een kabel van twintig jaar geleden niet meer zoveel kunnen. Ja, de stekkers passen nog steeds in de aansluitingen, maar de techniek die binnenin de kabels zit is veel geavanceerder geworden. Dit om de steeds hogere bandbreedtes van geluid en video aan te kunnen die nodig zijn voor zaken als 8K-video en Dolby Atmos geluid. Met andere woorden, de HDMI-standaard ontwikkeld zich technologisch gezien mee met de tijd, zonder dat de kabels of aansluitingen er anders uitzien. Dat is dus een standaard die écht standaard is geworden en dat ook in de toekomst nog wel even zal blijven.

 

Cutting edge voor een hoge prijs?

Die geavanceerdere kabels, hebben die dan ook geavanceerde prijzen? Welnee! Het mooie van ICT-technologie is de absurde snelheid waarmee zij zich ontwikkeld. Dat heeft invloed op de prijs. Als iets langer bestaat, is het productieproces meer verfijnd en uitgekiend, zijn de grondstoffen beter beschikbaar en is het weer een nieuw product dat door nog lage adaptatie en dure productie niet te betalen is. Omdat HDMI al zolang bestaat en behoorlijk is doorontwikkeld, zijn kabels die tien jaar geleden in de winkel lagen voor honderden Euro´s inmiddels voor een paar tientjes beschikbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *