Wat doet een notaris en heb ik er een nodig?

persoon zet handtekening

Het woord notaris komt vaak voor in het dagelijkse leven, het wordt ook vaak op tv gebruikt. Maar wat is een notaris eigenlijk? Welke werkzaamheden voert zo iemand uit? En heb je er een nodig? Voor sommige zaken is het inderdaad verplicht om een notaris te raadplegen, andere zaken weer niet. Hieronder wordt in het kort uitgelegd wat zo iemand nou doet.

Een notaris is iemand die zorgt voor rechtsgeldende afspraken tussen verschillende partijen en/of personen. Hierbij geeft hij of zij juridisch advies en probeert de notaris de wensen van alle partijen te behartigen. Deze afspraken worden vastgelegd in een notariële akte, zodat deze geraadpleegd kan worden wanneer er onduidelijk of iets dergelijks is over de gemaakte afspraken. Het dient als het ware als naslagwerk. 

schuddende handen

Men kan een notaris inschakelen voor verschillende soorten afspraken. Een aantal voorbeelden zijn het opstellen van een testament, de verkoop van een huis of een huwelijk. Deze voorbeelden zijn ook allemaal afspraken waarbij het wettelijk verplicht is om een notaris in te schakelen. Bij het opstellen van een samenlevingscontract is het niet verplicht om een notaris in te schakelen. Het wordt echter wel sterk geadviseerd. 

Heb je een notaris nodig of wil je er graag eentje inschakelen? De prijs hangt namelijk erg af per notaris, plaats en per soort afspraak. Zo hanteert een notaris in Eindhoven weer andere prijzen als een een notaris in Tilburg. De Goedkoopste Notaris helpt jou aan de juiste persoon voor de juiste gelegenheid. Zij helpen je met het zoekwerk en zorgen voor de goedkoopste voor jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *