Hoe een compressor kiezen op basis van het gebruik ervan?

Een mechanische compressor is een mechanisch orgaan dat bedoeld is om de druk van een gas, en dus de energie ervan, te verhogen. Voor incidenteel gebruik, voor het oppompen van de banden van een auto, een fiets, een zwembad, voor een verfpistool is een klein model voldoende. Deze occasionele taken vereisen niet veel druk en een draagbaar model is voldoende. Het werkt zonder olie, het is gemakkelijk te vervoeren en het wordt meestal geleverd met verschillende tips. Met een model van 1,5 pk en 8 bar kun je aan al die incidentele behoeften voldoen. Voor kleine doe-het-zelvers of voor huishoudelijk werk is een eencilindermotor voldoende.

Wat zijn de essentiële dingen om te controleren?

Als de compressor continu wordt gebruikt, moet deze een tank met een groter volume hebben. Dit is het geval met een schuurmachine, een verfpistool, een schuurmachine … De luchtstroom en druk zijn ook te kiezen volgens het gebruikte gereedschap. Het vermogen is niet essentieel bij de keuze, omdat het overeenkomt met de luchtstroom en het luchtvolume in de tank. Voor incidenteel gebruik is een olieloze motor gemakkelijker te onderhouden. Wel is het noodzakelijk om bij een tank van minimaal 100 liter en een debiet van 16 tot 26 m³ per uur voor voldoende luchtreserve te zorgen. Voor professioneel of intensief gebruik is het beter om een ​​tank van minimaal 200 liter en een debiet van minimaal 44m³/h te hebben.

Welk type te kiezen?

Er zijn draagbare, eencilinder- of tweecilindermodellen. Voor kleine klussen is een olievrij draagbaar model perfect. Het is klein, licht met een tank van over het algemeen minder dan 20 liter voor 1,7 pk en 8 m³ / h. Hij is ideaal om buiten te werken door de stekker in het stopcontact te steken of een batterij van 15 V. Het model met één cilinder is het meest gebruikelijk met een vermogen variërend van 1,7 tot 6,5 pk en tanks van 25 tot 250 liter. Tot slot kunnen tweecilindermodellen een capaciteit hebben tot 44m³/h en 13 bar. Ze worden aanbevolen voor frequente grote klussen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *