Het levenstestament, wat moet je er precies over weten?

Voor heel wat mensen geldt dat ze tegenwoordig op zoek gaan naar informatie over het zogenaamde levenstestament. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je wel weet wat een testament is, maar ben je, je ook bewust van het bestaan van dit exemplaar dat zich laat gelden wanneer de persoon in kwestie nog in leven is? Voor een aanzienlijke tijd is dit document stevig onder de radar gebleven, maar daar is nu verandering in gekomen. Heel wat mensen kiezen er tegenwoordig dan ook voor om dit document te laten opstellen door hun notaris, niet in het minst omdat ze zich steeds beter bewust worden van de interessante voordelen die eraan verbonden zijn. Wil jij hier ook graag meer over ontdekken? Dat is mogelijk door je te verdiepen in de onderstaande informatie!

Wat is het levenstestament nu eigenlijk?

Het levenstestament is een belangrijk document die verschillende zaken duidelijk maakt wanneer jij als persoon nog steeds in leven bent. We kunnen eigenlijk stellen dat dit document is opgebouwd uit twee verschillende onderdelen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. Het onderdeel dat de financiële zaken regelt;
  2. Het onderdeel dat praktische zaken evenals persoonlijke wensen regelt;

Voor heel wat mensen geldt dat ze zich vanaf een bepaald ogenblik niet langer in staat voelen om bijvoorbeeld hun volledige financiële hebben en houden op te volgen. Dat kan als gevolg hebben dat ze fouten gaan maken of dat ze bepaalde belangrijke zaken over het hoofd zien. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je kunnen vaststellen dat het testament ervoor kan zorgen dat de persoon die je meest vertrouwt deze taken voor zijn of haar rekening kan nemen.

Welke meerwaarde biedt ze in de praktijk?

Veel mensen stellen zich de vraag welke meerwaarde zo’n levenstestament nu precies in de praktijk biedt. Het antwoord op deze vraag valt nochtans niet moeilijk te geven. Het is namelijk zo dat je bij het laten opstellen van een standaard document zal kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld een bank jouw vertrouwenspersoon niet zal herkennen. Dat is natuurlijk best vervelend. Door het laten opstellen van een levenstestament wordt ervoor gezorgd dat je beschikt over een geregistreerd, wettelijk document waarvan de inhoud ook wordt herkend door financiële instellingen. Met andere woorden, ben je op een bepaald ogenblik niet langer in staat om je financiële belangen zelf te behartigen? Wil je daarvoor dan ook graag een beroep doen op een persoon die je echt vertrouwt? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat het testament dit perfect mogelijk maakt.

Hoeveel bedragen de kosten voor een levenstestament?

Tot slot spreekt het voor zich dat het laten opmaken van een levenstestament natuurlijk niet gratis is. Sterker nog, in de praktijk is het mogelijk dat er in het opmaken van dit document behoorlijk wat tijd en moeite gaat zitten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een samenlevingscontract. Omwille van deze reden is het van belang om ook even op voorhand grondig na te denken over de kosten waarmee je kan worden geconfronteerd. Gemiddeld is het zo dat je er rekening mee kan houden dat de notaris een kostprijs in rekening zal brengen voor je levenstestament van zo’n 500 euro inclusief BTW. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit geen vastgestelde prijs is. De kans bestaat dus dat de kost nog hoger (maar ook lager) uit zal vallen dan nu aangegeven. Hoe dan ook, wanneer je rekening houdt met een kostenplaatje van 500 euro zal je kunnen vaststellen dat je doorgaans wel voldoende marge hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *