Boekhouding en zakelijke rekeningen

Zzp’er zijn is een hele onderneming, letterlijk en figuurlijk. Het leuke en gevaarlijke aan zzp’er zijn, is dat u alles zelf moet doen. Het is fijn om zelf de touwtjes in handen te hebben en eigen baas te zijn. Veel mensen genieten van die vrijheid. Maar zelf de controle hebben betekent ook zelf alle risico’s en verantwoordelijkheden dragen. Er zijn een aantal aspecten waar veel tijd, energie en geld in gaat zitten. Bijvoorbeeld deze twee: je boekhouding en een zakelijke rekening. 

Zakelijke rekening

Als uw bedrijf eenmaal loopt, is het aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Dat geeft u namelijk veel meer overzicht en rust dan wanneer al uw transacties via één rekening gaan. Het is fijn om uw zakelijke en privéleven te kunnen scheiden, en met een rekening doet u dat al deels. U kunt online zakelijke rekeningen vergelijken om te kijken wat voor rekening het beste bij uw behoeften past. Er zitten namelijk wel wat voorwaarden aan zakelijke rekeningen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat bij een privérekening, u onbeperkt kosteloos transacties kunt doen. Bij een zakelijke rekening betaalt u voor de transacties. Een zakelijke rekening biedt ook meer mogelijkheden, zoals betalingen accepteren via een pinautomaat, of via iDeal. Afhankelijk van het formaat van uw bedrijf en het formaat en aantal van uw zakelijke transacties, zijn verschillende aanbieders van zakelijke rekeningen het meest gunstig qua prijs. Daarom is het een goed idee om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. 

Boekhouding

Het minst leuke gedeelte aan een eigen bedrijf runnen: de boekhouding. Helaas moet het toch echt gebeuren. Het kan niet leuker gemaakt worden, maar wel makkelijker. Op een website zoals zzp daily staan heel veel handige tips over boekhouding en zzp’er zijn in het algemeen. Er zijn een aantal boekhoudprogramma’s die al veel werk voor u verrichten. Daardoor kunt u al veel tijd besparen. Maar als dat alsnog te veel moeite voor u is, kunt u ook gewoon uw eigen boekhouder nemen. Dat kost wel wat meer, maar dat kan helemaal het geld waard zijn als het u tijd en stress bespaart. Daarbij geldt voor het uitbesteden van uw boekhouding over het algemeen de regel: bespaar niet op uw boekhouder. Een goede boekhouder betaalt zichzelf terug. Waarom? Omdat de boekhouder ervoor kan zorgen dat u zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Als u het goed voor elkaar hebt, betaalt u uiteindelijk zelfs minder aan een boekhouder dan u zonder boekhouder aan belasting had betaald!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *